Европейската комисия прие  за материалите и продуктите, които влизат в контакт с

...
Европейската комисия прие  за материалите и продуктите, които влизат в контакт с
Коментари Харесай

ЕК прие минимални хигиенни стандарти за материали, които влизат в контакт с питейната вода

Европейската комисия прие  за материалите и продуктите, които влизат в контакт с питейната вода. Те ще се ползват от 31 декември 2026 г. за материали и артикули, употребявани в нови съоръжения, или когато по-стари съоръжения се реновират или ремонтират. Тези стандарти ще предотвратят микробния напредък и ще понижат риска от изтичане на нездравословни субстанции в питейната вода.

Новите стандарти ще се ползват за материали и артикули, предопределени за потребление в нови съоръжения за водочерпене, филтриране, предпазване или систематизиране на вода или за ремонтни действия, като да вземем за пример водоснабдителни тръби, клапани, помпи, водомери, фитинги и кранове. Това ще направи водата по-безопасна за пиене и ще намали административната тежест за сдруженията, които създават съответните материали и артикули, както и за националните органи.

Досега хармонизацията в целия Европейски Съюз е била слаба и производителите са били задължени да търсят разнообразни утвърждения във всяка страна членка, в която желаят да продават продуктите си. Новите правила също по този начин ще опростят работата по одобрение, осъществявана преди този момент от всеки народен орган.

Материалите и продуктите, които дават отговор на новите стандарти на Европейски Съюз, ще получат декларация за сходство с условията на Европейски Съюз и специфична маркировка на Европейски Съюз. Следователно продуктът може да се продава в целия Европейски Съюз без никакви ограничавания, свързани с вероятни опасения за публичното здраве или околната среда.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР